Ska man bli orolig nu?

Världshälsoorganisationen kom igår ut med nyheten att svininfluensan inte kan hejdas.... shit. Det gör att man bli lite orolig. Vi i Sverige har förskonats något (ta i träd) och jag är glad att vi inte ska åka utomlands nu under sommaren men det dröjer nog inte länge förrän svininfluensan knackar på dörren.

VLT:
Den världsomfattande epidemin av svininfluensan går inte längre att hejda. Alla länder måste få tillgång till vaccin, säger en chef vid Världshälsoorganisationen (WHO).

De senaste dödsfallen i den så kallade svininfluensan A/H1N1 rapporterades på måndagen från Storbritannien, Thailand och Filippinerna. I Saudiarabien stängde myndigheterna en internationell skola sedan 20 elever insjuknat.

Marie-Paul Kieny, chef för WHO:s vaccinforskning, sade att ett vaccin mot svininfluensan bör vara klart redan i september och att alla länder måste vara redo att skydda sig.

Överst på listan över de grupper som måste skyddas är sjukvårdspersonal, sade hon. Och även om alla länder får göra sina egna prioriteringar, bör gravida kvinnor och alla över sex månaders ålder med kroniska hälsoproblem få gå före i kön, sade hon.

I synnerhet måste barn vaccineras eftersom de anses sprida viruset snabbare, inte minst i skolmiljöerna, sade Kieny.

Hittills har över 90 000 fall av A/H1N1 rapporterats över hela världen och fram till förra veckan hade 429 människor avlidit enligt WHO.

Även om de flesta fallen har varit lindriga, visade en studie som publicerades på måndagen att viruset orsakar större skador på lungorna än vanliga säsongsmässiga influensavirus. Enligt studien uppvisar A/H1N1-viruset "obehagliga" likheter med det virus som låg bakom spanska sjukan; den pandemi som 1918-19 dödade mellan 50 och 100 miljoner människor, varav cirka 38 000 i Sverige.

Aftonbladet:

Enligt en prognos kommer över 400 000 svenskar att smittas av svininfluensa i höst även om vaccineringen kommer igång snabbt.

I värsta fall kan fler än fem miljoner svenskar drabbas.

Smittskyddsinstitutet har tillsammans med Socialstyrelsen gjort en simulering där Sveriges befolkning kopplats samman till ett enda stort socialt nätverk med hjälp av registerdata från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Dagens Nyheter. Institutet har räknat med fyra möjliga scenarier, där vaccineringen kommer igång snabbt eller sent och där smittspridningen är mild eller mer aggressiv.

Snabb vaccinering mildrar spridningen

Med snabb vaccinering och mild spridning kommer fler än 436 000 svenskar att smittas av svininfluensan enligt simuleringen. Om smittspridningen blir mer aggressiv och om vaccineringen kommer igång senare, kommer drygt fem miljoner svenskar att drabbas.

20-40 procent kan smittas

En vanlig influensasäsong smittas 2-15 procent av befolkningen, beroende på typ av virus. Eftersom svininfluensan är helt ny kan 20-40 procent smittas om vi inte vaccineras oss.



Som sagt, ska man börja bli orolig nu???


Kommentarer
Postat av: Liten

Jodå, det har gått bra med honom.

Men du vet hur män är när de är det minsta skadade..

suck

Idag klagar han mer över där de gav honom stelkrampssprutan än själva skadan så det är nog lugnt =)

2009-07-14 @ 12:11:33
URL: http://litenjag.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback